 3    # Y2 Maths: The 2 hour challenge ## You need to choose what activities you will do inside the time limit. Look carefully at the table below. It will tell you how long each ride takes.

Theme Park Ride Times

_____________________________________________________________________________________

Obviously, to be successful in this challenge, you need to know how many minutes is equal to two hours.

If I know 1 hour = 60 minutes, then I know 2 hours = 60 + 60 minutes.

If I know 6 + 6 = 12, then I know 60 + 60 = _____

So 2 hours is equal to 120 minutes.

In the comments, complete these extra conversion questions. Questions 1-4 are mild. Questions 5-8 are spicy, only try these if you dare.

1. If I know 60 + 60 + 60 = 180, then I know 180 minutes = ___ hours
2. If I know 1 week = 7 days, then I know 10 weeks = ____ days
3. If I know July and August both have 31 days, then altogether July and August has ____ days
4. If I know there are 24 hours in 1 day, then I know there are ____ hours in half a day.
5. If I know there are 60 seconds in 1 minute, then I know there are ____ seconds in 5 minutes.
6. If I know a Formula 1 car can do a lap in 90 seconds, then I know after 6 minutes it can do ____ laps.
7. How many hours are in a week?
8. It is now 113 days since Mr Morgan taught his last lesson at West Green. About how many weeks ago was this?

• Aaron says:

Mild
If I know 60 + 60 + 60 = 180, then I know 180 minutes = __3_ hours
If I know 1 week = 7 days, then I know 10 weeks = __70__ days 7×10=70
If I know July and August both have 31 days, then altogether July and August has __62__ days 31+31=62
If I know there are 24 hours in 1 day, then I know there are ___12_ hours in half a day. 24:2=12

Spicy
If I know there are 60 seconds in 1 minute, then I know there are __300__ seconds in 5 minutes. 60×5=300
If I know a Formula 1 car can do a lap in 90 seconds, then I know after 6 minutes it can do _4___ laps. 6×60=360 , 360-90=270, 270-90=180, 180-90=90, 90-90=0
How many hours are in a week? 168 hours 24+24+24+24+24+24+24=168
It is now 113 days since Mr Morgan taught his last lesson at West Green. About how many weeks ago was this?
16 weeks and one day. 113-7=106, 106-7=99, 99-7=92, 92-7=85, 85-7=78, 78-7=71, 71-7=64, 64-7=57, 57-7=50, 50-7=43, 43-7=36, 36-7=29, 29-7=22, 22-7=15, 15-7=8, 8-7=1.
This is was really challenging and fun.
Thank you.

• Saule Bagdonaite says:

Hello Mr Morgan,

Mild
1. 3 hours.
2. 70 days.
3, 62 days.
4. 12 hours.

Spicy
5. 300 min.
7. 168 hours.

• Mr Morgan says:

Well done to both of you. Some of those spicy questions are really very hard! I would expect most children to only try questions 1, 2, 3 and 4.

Thank you to Aaron for emailing me your 2 hour plan. He has chosen to start with The Missile, which takes 30 minutes. I wonder if anyone else will start with the same rollercoaster?

• Safiyyah says:

Mild
1) If I know 60 + 60 + 60 = 180, then I know 180 minutes = 3 hours
2) If I know 1 week = 7 days, then I know 10 weeks = 70 days
3) If I know July and August both have 31 days, then altogether July and August has 62 days
4) If I know there are 24 hours in 1 day, then I know there are 12 hours in half a day.

Spicy
5) If I know there are 60 seconds in 1 minute, then I know there are 300 seconds in 5 minutes.( I kept on adding five 60 until 300).
6) If I know a Formula 1 car can do a lap in 90 seconds, then I know after 6 minutes it can do 4 laps. (90 x 4 = 6 minutes)
7) How many hours are in a week? 168 hours. (24 x 7)
8) It is now 113 days since Mr Morgan taught his last lesson at West Green. About how many weeks ago was this? 16 weeks. ( I did 7 x 10 weeks =70 days and then added 7 days each time until 112 days)

• Mr Morgan says:

• Yi Xuan Lin says:

Mild
1. 3 hours.
2. 70 days.
3. 62 days.
4. 12 hours.

Spicy
5. 300 seconds.
6. 6 laps.
7. 168 hours.
8. 16 weeks and 1 day.

• Mr Morgan says:

Excellent answers Safiyyah and Yi-Xuan, I’m confident that these spicy questions were challenging for you!

• Vihansa says:

Hi Mr Morgan,
Mild:
1. 3 hours.
2. 70 days. (7×10)
3. 62 days. (31+31)
4. 12 hours. (24 divided by 2)

Spicy:
5. 300 seconds. (60+60+60+60+60)
6. 6 laps ( First i converted 90 seconds (60+30) in to minutes which is 1 and half minutes. To go, 2 laps it takes 3 minutes. (1+1/2+1+1/2=3). It can go 4 laps within 6 minutes. (6 divided by 3=2, then 2×2=4)
7. 168 hours. (24+24+24+24+24+24+24)
8. 16 weeks and 1 day left. ( I was trying to group 113 days in to group of 7s. Then I got 77 days 7×11. 113-77=36 days. Again I tried to group 36 days in to group of 7s. 5×7=35. 113-77-35=1. 11 weeks +5 weeks =16 weeks.
6 and 7 Questions were really challenging.
Thank you.

• Mr Morgan says:

I made those questions very difficult on purpose, to really challenge you! Remember, it’s ok to find things difficult. Try and try and try again. If you keep trying, one day you’ll be successful and it will feel amazing.

• Adem says:

Hello ,
Mild
– 3 hours.
– 70 days.
– 62 days.
– 12 hours .
Spicy
– 60 sec x 5min = 300 sec .
– 1 min= 60 sec, 6 min = 360 sec , 360 sec : 90 sec = 4 laps .
– 1 day = 24 hours , 7 days x 24 h = 168 hours .
– 113 days : 7 days = 16 weeks and 1 day .

• Mr Morgan says:

Goodness me Adem, well done for working together with someone to work out those incredibly hard spicy questions! I tried to write those so that even Yi-Xuan found them hard!

• Melina Ada says:

Mild
If I know 60 + 60 + 60 = 180, then I know 180 minutes = 3 hours
If I know 1 week = 7 days, then I know 10 weeks = 70 days
If I know July and August both have 31 days, then altogether July and August has 62 days
If I know there are 24 hours in 1 day, then I know there are 12 hours in half a day.

Spicy
If I know there are 60 seconds in 1 minute, then I know there are 300 seconds in 5 minutes.
If I know a Formula 1 car can do a lap in 90 seconds, then I know after 6 minutes it can do ____ laps.
How many hours are in a week? 24×7=168
It is now 113 days since Mr Morgan taught his last lesson at West Green. About how many weeks ago was this?

• Mr Morgan says:

Well done for doing your best, even with some of the spicy questions!

Previous Next
Close Test Caption
Test Description goes like this